روز فرهنگ عمومی گرامی باد
.
14 آبان ماه؛ روز فرهنگ عمومی گرامی باد
روز چهاردهم آبان مصادف با تصویب آئیننامه شورای فرهنگ عمومی، به نام روز «فرهنگ عمومی» نامگذاری شده است.
این نامگذاری که قدمتی در حدود یک دهه دارد و از سال ۱۳۸۷ رسمیت پیدا کرد، اتفاقاً از سوی شورایی با همین نام یعنی شورای فرهنگ عمومی صورت گرفت؛چراکه شورای فرهنگ عمومی مسئولیت نامگذاری روزهای خاص را در تقویم رسمی کشور بر عهده دارد و مصوبات این شورا، پس از طرح در شورای عالی انقلاب فرهنگی نهایی میشود.
در چهارصد و شصت و ششمین جلسه این شورا، روز چهاردهم آبان که مصادف با تصویب آئیننامه شورای فرهنگ عمومی است، به نام روز «فرهنگ عمومی» تعیین گردید.
فرهنگ عمومی را میتوان راهنمای اعمال انسانها و معرف جهان بینیهای آنها در زندگی دانست. فرهنگ تعیینکننده چگونگی تفکر و احساس اعضای جامعه است. در این بین فرهنگ عمومی به معنای فرهنگ غالب و گستردهای است که در میان عموم جامعه رواج و رسوخ دارد و حوزهای از عقاید، ارزشها، جلوههای احساسی و هنجارهاست که اجبار اجتماعی غیر رسمی از آن حمایت میکند و فراتر از گروهها و اقشار خاص در کلیت جامعه مورد قبول است.
امام خمینی (ره) در مورد فرهنگ عمومی و اصلاح فرهنگ عمومی ملّت سخنان گرانبهایی بیان کرده است؛ با توجه به چنین جایگاه و اهمیت ممتازی که امام برای فرهنگ هر ملت قائل است مسئله اصلاح فرهنگ عمومی ضرورتی اجتناب ناپذیر خواهد بود. از نظر امام این اصلاح می بایست مبتنی بر اصول، شیوه ها و ابزارهای خاصی باشد. در این تحقیق کوشش شده است تا با توجه به سیره نظری و عملی آن حضرت، ابعاد مختلف اصلاح فرهنگ عمومی روشن گردد.
شیوه ها و ابزارهای اصلاح فرهنگ عمومی از دیدگاه امام خمینی(ره):
قبل از بررسی شیوه هایی که حضرت امام خمینی(ره) جهت اصلاح فرهنگ عمومی به آن معتقد بودند و در عمل به کار گرفتند و نیز درک ابزارهایی که از نظر ایشان به کمک آنها می توان فرهنگ عمومی را اصلاح کرد، لازم است جایگاه و اهمیت فرهنگ را از دیدگاه ایشان مشخص کنیم. آنگاه ضرورت اصلاح فرهنگ منحط و منحرفِ حاکم بر جامعه ایران در دوران پهلوی را از دیدگاه امام خمینی توضیح می دهیم. سپس اصول و نکاتی را که از نظر امام باید در اصلاح فرهنگ عمومی مدنظر داشت، روشن می سازیم.
♦️از آنجا که امام خمینی منشأ و شالوده هرگونه حرکت و تحولی را در اجتماع «فرهنگ» می دیدند، بنابراین از نظر ایشان، مقوله فرهنگ عمومی و نحوه اصلاح و ابزارهای اصلاح آن، از جایگاه و اهمیت ممتازی برخوردار است که نمی توان و نباید از آن غافل شد. در جریان اصلاح فرهنگی، نه تنها اعتقاد داشتند که نباید اهمیت و قدرت و قابلیت فرهنگ اسلامی را دست کم گرفت بلکه باید مردم را در فرایند تحول وارد کرد. از آن گذشته، اصلاح فرهنگ عمومی را می بایست از نفی ضد ارزشها شروع کرد و در این مسیر از «ترویج فرهنگ توسعه»، «مبارزه با استبداد و مظاهر آن» و «تفسیر عقلانی از سنت و دین» کمک گرفت. با این همه ، شرط موفقیت ، خودسازی و شروع از خود است.
بر این اساس دانشکده فنی و حرفه ای دختران آمل مصادف با این روز و همچنین گرامیداشت روز ملی مازندران برنامه های متنوعی با حضور دانشجویان برگزار میکند که در آن از بازیهای محلی و نمایشگاه آثار و وسایل بومی محلی و پذیرایی و انجام مسابقات این روز را گرامی میداریم